Лятото е вече тук и все повече усещаме нуждата да утолим жаждата си. За най-малките деца трябва да имаме винаги вода под ръка, за да бъде детето хидратирано през целия ден. Затова е важно да изберем подходящата бутилка за детето, съобразена с неговата възраст, от безвредни материали, непротичаща, с удобна форма, подходящ размер и не на последно място – с красив, радващ очите дизайн.

Качествените материалите, от които се изработват детските бутилки са безвредна пластмаса, неръждаема стомана и стъкло. Ще опишем накратко предимствата на всеки от материалите

Бутилките от безвредна пластмаса (без бисфенол А, фталати и PVC) са леки, издръжливи на удар при случайно изпускане. Популярен материал в последните години е тритан кополиестер, който и в личната ни практика и употреба се е доказал като надежден избор.

Бутилките от стомана на практика са “вечни”, могат да се използват както за вода, така и за топли напитки като например чай, през есенно-зимния сезон. Освен едностенни бутилки от стомана има и двустенни, тип “термос”, в които течността остава с непроменена температура за няколко часа.

Стъклените бутилки също са чудесен избор, заради качествата на стъклото. Повечето са подходящи за по-големи деца, като за целта се предлагат с предпазен калъф, който предпазва от счупване.

Спрямо възраст и нуждите на детето, условно можем да разделим бутилките подходящи за:

Бебета

За тях предлаганите бутилки са с биберон, основно за мляко или вода. Освен популярните бутилки от пластмаса и стъкло, интересен и не така често използван материал за бебешки бутилки е неръждаемата стомана. Този модел на One Green Bottle е 3 в 1 – може да се ползва във времето освен за бебешка бутилка, бутилка за подрастващо дете и при нужда за контейнер за храна /Бутилката се адаптира към възрастта на детето, от новородено до 3-годишна възраст./

Бутилки за деца 1-3 години

Подходящи са бутилки със сламка и спортен накрайник, за да може потокът на течността да е регулиран; с дръжки или ергономична форма за удобно захващане от малките ръчички. Обикновено бутилките са с по-малка вместимост от 250-350 мл.

Деца на възраст 3-6 години

Вече могат да отпиват по-големи глътки, затова отворът за пиене е по-голям и се доближава до размера на стандартна бутилка за минерална вода. Все пак има деца, които все още предпочитат сламките или накрайник с подобна форма. Децата вече изпиват по-голямо количество вода и вместимостта на бутилките се увеличава, от 350 до 600 мл.

Деца 7+ години и тийнейджъри 

Децата в тази възраст са вече самостоятелни, по-голямата част от деня прекарват извън къщи на училище, занималня, спорт. Те имат нужда също от по-голям отвор на гърлото за пиене, за да могат да утолят по-бързо и лесно жаждата си, както и с по-голяма вместимост (предлаганите размери са в голям диапазон от 500 мл до 1200 мл.)

Вариантите са многобройни. Всеки родител познава най-добре детето си, неговите нужди, умения и предпочитания и може да избере най-подходящата за момента бутилка или да потърси консултация и съвет.

 

Меню